27 October 2014

Doshisha "You Are Here"

0 Comment
The more the site develops, the more it is becoming maze-like....
Lets have a little orientation session so we know what we are looking at.

Here is an elevation of Doshisha Chapel Complex:

The red dot is where we stand...
....in the photo 

A little bit more oriented or did I manage to confuse you more?
Well, I just realised that we can actually stand on top of the buildings now! 
Few more months to go...  頑張りましょう!!

21 October 2014

Good as new!

0 Comment
Interesting that Sneakerology is still constantly requested by press after the years!

It is published this time by Index Book from Barcelona, Spain as one of the "...projects that represent the forefront of retail design".

I sometimes wonder what defines Architecture.
At this moment, for me, it is about "timelessness".

Maybe Sneakerology is on its way to becoming Architecture...






10 October 2014

High up above

0 Comment
Doshisha Chapel has a ceiling height of 8m.

The ceiling is consisted of a cross-hatch screen of different sized timber battens.  This screen conceals services behind, assists with acoustic reverberation time, and allows access for maintenance.

Here is the mock-up panel of the ceiling screen in our Kyoto site office.

In this earlier post you can see our "homemade" mockup....




8 October 2014

Subtle (but important) differences

0 Comment
Testing grouts between hollow concrete blocks in Kyoto Doshisha site.

There are: 
- different textures: smooth or rough
- different depth of indentation: 0mm, 3mm, 5mm
- different shades of grey (aarrgghh...)

Any preference?





2 October 2014

Day 18 - let there be light

0 Comment
The site in Sydney is now 1/3 way through construction program.
Lots of unpredictable happened (which is predictable for a building of this age) but we managed to keep on track with the very tight program.
So this is where we are at....

from the front door - there is so much light after enlarging the openings 
the wall on the right of corridor is the original finish; the wall on the left has been stripped of the ornaments during construction but all timber architraves will be reinstated to maintain the heritage intactness of the corridor

connecting the 2 central room is the main operation ...to allow light and breeze to circulate within the apartment

this opening was blocked off for more than 30 years... we have now reinstated it

running electrical cables under the floor has been a difficult task because the floor joists are at different directions and are laid in individual rooms (so the space under the floor is interrupted at the walls by masonry plinths)

new central room by connecting 2 rooms.  Original plan was lacking hierarchy in space, almost like an assemblage of scattered rooms.  We try to introduce a "heart" into the planning where the rooms / spaces can "come off" from

the top of this window was covered for over 30 years.  It is nice to see how it is reinstated and is bringing so much light into the space 

at the sunroom, slanting window sills have been replaced by straight sills.  Aluminium windows will be replaced with sashless windows to provide uninterrupted view to the Bay....

1 October 2014


0 Comment
Concrete is poured, we have moved up one storey with Doshisha Chapel!

 This is half of the site...